Blogg

Nordens djur och fåglar

21 juni

 

Ja, så har då några dagar gått i Dovrefjäll. Myskoxarna har än så länge hållt sej på avstånd men är på väg ner mot fjällbjörknarna så idag kan det bli lite obsar. Flera familjer har jag sett i tubkikaren och egentligen skulle det inte vara annat än att knalla upp på fjället men orken tryter för den prestationen. Annars är småfågellivet igång. Blåhake, Gulärlor, Jordugglor o Blå kärrhök är några arter som har avbildats. Tydligen är det ett bra sorkår för det finns många Jordugglor.

Imorgon blir det Grimsdalen och Jordugglor, Ljungpipare, Småspov och Ripa hoppas jag.

 

-------

 

5 juni

 

Nu börjar det bli dags för slagugglan att kläcka äggen så det blir lite fart på matleveranserna till boet. Vi har ju 3 häckningar av Lappuggla i närområdet men jag vet inte om dom redan har ungarna ute. Mycket älg ser jag nu. Det är väl för att fjolingar har kickats ut av morsan sin så dom irrar runt i skogarna. Trevliga djur iaf. Nattskärran har kommit och jag ska försöka lokalisera var dom håller till. Skulle vara kul att få bild på en skärra, dock ej i bo.

 

--------

 

28 maj

 

Nu har det lugnat ner sej och stabiliserat antal fåglar o änder vid Fisksjön. Dom som är där stannar nog. Jag har fått till lite bra bilder från storskogen. Glädjande nog så fick jag se en Sparvhök idag. Ganska ovanlgt att jag hinner med bilder på den snabba rackaren men nu satt den still, tack o lov.

 

-------

 

16 maj

 

Jösses vad klockan går, en månad sedan förra uppdateringen. Sorry!, Dagarna spenderas vid Fisksjön där mycket har hänt senaste månaden. Tidig morgon o sena kvällar har spenderats vid reservatet för att dokumentera allt som rör sej där. Mitt mål är att SE 100 arter i år och just nu har jag 76 st noterade. Nu har ju mycket av flyttfåglar stannat av så jag får hoppas på lite eftersläntare av norrgående trafik. Slagugglan har hittat hem o ligger på ägg så det är bara att avvakta o hoppas på flera ungar. Där vill jag fotografera när hanen kommer inflygandefrån sina jaktmarker med mat i näbben..

 

------

 

16 april

 

En strålande vintermorgon med -5 grader. Ormvråken satt i grantoppen precis som Tornfalken 100 därifrån. Orrarna spelade på mossarna och flera större flockar med änder drog över. Turen hade jag att få se Slagugglan, det var på tiden, som födosökte så här mitt i morgonljuset.

 

------

 

11 april

 

Påskvecka men vem bryr sej, inte jag.... Nu ramlar det ner fåglar i mina trakter. Dessa flyttpippin som jag hoppas mellanlandar i Fisksjön. 43 arter än så länge och det fyller på.

 

-----

 

20 mars

 

En släng av influensan harr infunnit sej i min kropp. Feber o bihåler men det går väl över fast tungt när man väl är mitt i skiten. Har varit till Tysslingen o svanarna ett par gånger och blev även intervjuad o filmad av SVT som sände det 19 mars på Örebro svt.

 

------

 

13 mars

 

Nu har jag hund!!!! En 3-årig schäferhanne som inte längre kunde vara tjänstehund. 6 dagar nu och allt flyter på, kanske lite het i temperamentet men den har nog varit uppskruvad lite för mycket i sin tidigare träning. Lyder jättebra och spårningen går fint. Uppletande har jag kört i hemmet och han har motor i sej, vill inte sluta att leta. Alltså en ny kompis att ha med i skogen, trevligt. Det verkar bli ett bra Kattuggleår också, dom har hörts på flera håll. Ut o leta med kameran.

 

----

 

8 mars

 

Allteftesom jag redigerar bilder så lägger jag ut dom på hemsidan, främst är det Yellowstone och Florida som gäller. Det är nu skönt att åka runt i hemmaskogarna igen. Ugglorna är på G nu att låta och redan har jag hört flera Pärlugglor så det verkar bli ett bra uggleår. Lite bildvisningar är på gång framöver. Närmast är Karlskoga naturskyddsförening på onsd 15 mars i deras lokal och då blir det Fisksjöprogrammet jag drar. Den 12 april är jag i Rånnesta/Tysslingen och visar 20 bilder där man har 20 sek/bild på sej, kul grej. Det är 8 fotografer som genomför detta. Jag kommer att visa bilder från Yellowstone.

 

-------

 

28 feb

 

Efter en lång jobbig resa har jag precis kommit hem från USA äventyret. Sista tiden i Everglades Florida var fylld av fotografering i den subtropiska miljön som är där. Jag har inte haft tiden att uppdatera hemsidan eftersom det har varit ett späckat program och tillgängligheten till datorn varit lite begränsad så har det mesta jag upplevt hänvisats till Facebook. Ber om ursäkt för detta. Efter en rensning av mina minneskort från kameran så har jag ca: 200 bilder kvar. Ni ska veta att jag var den i gänget som tog minst med bilder. Flera av norrmännen hade säkert 5000-10000 bilder med sig hem. Jag gick igenom mina bilder redan i kameran och raderade dubbletter där. Nu börjar jobbet med att uppdatera min hemsida med bilder och iordningställande av bildspel. Jag har tänkt mej 2 olika, Yellowstone och Everglades..

 

-----

 

23 feb

 

Nu har vi varit i Everglades Florida i 2 dagar. Fint o varmt väder och massor av fåglar att fotografera i träskmarkerna. Även alligatorer fanns på plats. Många olika fåglar har fångats på bild och den travligaste måste vara Gravugglan. Den bygger bo i jordhålor och sitter oftast i öppningen på hålan o kollar efter fiender. En ö besöktes också med rikligt av diverse fåglar främst Hägrar och vadare. Fint fotoljus och många bilder.

 

-------

 

19 feb

 

En dag i letandets tecken. Vi försökte i fem timmar hitta Bobcat, den amerikanska versionen av Lokatt, tyvärr utan resultat. Jag fick se Elk, Trumpetsvan, White bolded eagle och Varg. Har lagt till lite bilder på örnen o varg. I morgon drar vi till ett nytt hotell och ett område med örnar.

 

------

 

18 feb

 

Vet inte riktigt vilket datum det är... 2 underbara dagar med varg vid bison. Vargyl, coyotyl, vargpack som åt på en bisonrest. 7 ljusa vargar och en svart blev det bilder på och utter har vi också fotat. En Elk (gigantiskt hjortdjur) bison vid varma källor. För att se lite bilder gå till Facebook Ander Jonsson.

 

--------

 

15 feb

 

Dagen tillbringade jag på hotellrummet efter en natt med magsprutt. Nåt olämpligt som jag käkade igår är väl troliga orsaken. Efter en lunch mår jagg nu bra och väntar på vad morgondagen har att erbjuda.

 

--------

 

14 feb

 

Nu har jag varit i Yellostone nationalpark 2 dagar. Dom har varit fyllda med upplevelser med djur som Coyoter Bighorn Bisonoxar Räv samt lite annat också. -22 grader imorse när vi gav oss iväg men strålande solsken på dagarna och ingen blåst. Mycket snö så Bisonoxarna går gärna på vägarna när dom förflyttar sej men då är dom lätta att fotografera. Jag kommer att lägga upp en egen bildsekvens från Yellowstone så fort jag hinner men tills dess får ni titta på Facebook under mitt namn.

 

------

 

11 feb

 

Så har då förberedelserna (packning) börjat för långresan till Yellowstone och Everglades i Trumps amerika. Jag börjar med en biltur till Gardemoen flygplats i Oslo för att därefter flyga i en jävla massa plan o timmar.

 

------

 

28 jan

 

Åkte till Hasselfors för att titta på en fotoutställning som var på Hasselgården. Mycket folk och många bra bilder att titta på. En trevlig tillställning. Nu har jag tillbringat rätt många timmar vid den väg som en Lappuggla korsade framför bilen för några dagar sedan. Inte ett enda vingslag har jag sett av varelsen men det är bara att nöta.

 

-----

 

23 jan

 

Idag hade jag turen att få se ett Lodjur. Det blev en snabb obs när den sprang över körvägen jag gick på. I övrigt så visade sej Hökugglan samt att jag fick se en Lappuggla också..

 

-----

 

12 jan

 

Så efter några dagars sängliggande i influensa är det dags att dra till skogs igen. Ska bli gott med lite skogsluft. Kanske en hökuggla kan visa sej för lite fotografering.

 

-------

 

4 jan

 

Blev påmind idag att jag är dålig på att uppdatera min sida. Måste bli bättring på den grejen nu. Resan till Yellowstone och Everglades i USA närmar sej (12 feb). Det ska bli intressant att få se den delen avv världen och djurlivet där. Hälsan är fortfarande bra har lite efterdyningar av Kristallsjukan med lite yrsel ibland men fullt hanterbart. I storskogen har det kommit en Hökuggla som villigt visar upp sej, men dom där riktiga fina fototillfällen ha inte dykt upp än, men jag nöter så fort jag har tillfälle.

 

------

 

4 dec

 

I torsdags åkte jag på en ny bekantskap i min sjukdomshistoria, Kristallsjukan, det är en ändring i balanssystemet i innerörat. Har väl aldrig haft sådan yrsel som detta ger. Akuten för att dignosticera och det var fan ingen dans på roser. Jag har aldrig upplevt att ett rum kan snurra runt så som då detta test genomförs.

 

-------

 

18 nov

 

ujujuj vad dålig jag är på att uppdatera min blogg. Tyvärr har jag inte varit ute mer än sporadiskt i storskogen och när jag har varit där så inte har jag fått sett nåt. Hökugglan gäckar mej fortfarande efter flera försök men andra har fått fotografera den. Nya försök kommer det att bli. Höftproblemen blir bättre ju mer jag tränar så snart är jag helt kryckfri.

 

------

 

21 okt

 

Det går framåt (ibland bakåt) med nya höften lite nya rörelser som förgyller dagen t.ex att gå på toaletten utan hjälpmedel eller ta på sej strumpan på högerfoten utan hjälmedel att gå lite utan kryckor m.m. Skogsturer blir det oxå så lite älg o orrar o tjäder som man får se.

 

-----

 

4 okt

 

Japp, det går framåt med träningen. I helgen gjorde jag en tur till storskogen och det var inte dumt att få lite skogsluft i sej. Att jag sedan fick fota lite tjäderhönor satt ju bara bra.

 

-----

 

30 sept

 

Träna träna träna det är vad jag sysslar med nu om dagarna. Ut o gå i varierande terräng ibland med krycka ibland utan sedan till rehab för gymnastiska rörelser allt för att stärka höftmuskulaturen. Men framåt går det.

 

------

 

14 sept

 

Ytterligare en vecka hemma där jag knatar runt på kryckor i kvarteret. Framåt går det så jag tänkte nästan börja träna på att ta mej in i bilen bakom ratten. Sen vet jag inte om högerbenet är med när det gäller gasa o bromsa men det märks. Ska bara lära mej att komma in bakom ratten till att börja med.

 

------

 

5 sept

 

En vecka hemma nu efter operationen med blandat resultat. Har haft svårigheter med painkillers och höft som hoppat ur läge. Jag måste vara extremt noga med hur jag sätter ner foten och när jag sitter får det inte bli för stora avvikelser ivinklarna. Värst är i o ur sängen.

 

-------

 

29 aug

 

Hem gång från lasarettet. Några dagar av helvetet just efter operationen har nu stabiliserat sej och allt är "normalt". Mycket träning att göra hemma och försiktighet i rörelseschemat krävs men tror jag ska fixa det. Hemkörning ikväll och installation i den gamla sängen.

 

-----

 

22 aug

 

Så har man checkat in på hotell Karlskoga lasarett för att byta ut lite skelettdelar som inte funkar så bra längre. Det har varit dåligt med utflykter i skogen pga av detta så jag hoppas att läkarvetenskapen kan få mej att funka igen.

 

-------

 

3 aug

 

Jag har mycket oredigerat som skulle in på min hemsida men det har inte blivit av. Jag måste försöka att ta tag i detta för det bara bygger på med material som ska in. Nu har jag äntligen fått ett operationsdatum för en ny höftled, 22 augusti läggs jag in på lasarettet för att genomföra detta. Det ska bli jävligt skönt att, förhoppningsvis, bli av med smärtorna som är dygnet runt.

 

-------

 

17 juli

 

En kortare rundtur håller jag på med just nu. Det började med att åka till Trysil där några kompisar skulle spela en större biljardtävling fred-sönd. på Radisson Blue hotell där 16 biljardbord hade monterats just för detta ändamål. Nåväl det bar sej inte bättre än att fredagens tävlingar kunde jag hoppa in o spel aför huvudturneringen började på lördagen. Jag hade problem ibörjan med det slutade med att jag torskade i kvartsfinal. I går lördag drog jag till Dovrefjäll och spanade efter myskoxarna men dom sågs bara i tubkikaren, likadant i morse. Hagel o regn samt stormbyar på fjället gjorde att jag drog norrut över Trondheim till Stjördal där tog jag sydost utan att veta nåt var jag hamnar men i skrivande stund har jag parkerat bilen för att gå lite samt sova över i bilen för att fortsätta måndagen med att ta mej till Östersund där jag ska sova över.

 

------

 

8 juli

 

Inte mycket händer i naturen när barnkammaren är i full blom. Lite älg samt fjärilar har fotograferats men inte lagts ut än. Har en hel del foton som inte redigerats som det skulle behöva läggas lite jobb på. En go sommarförkylning hade jag i veckan som inte var så jättetrevlig men dock som jag kunde överleva.

 

-----

 

24 juni

 

Jösses, det var ett tag sen jag skrev i bloggen. Midsommarafton och en av amatörernas största supardagar. Förra helgen blev intesiv med Karlskoga Motordagar där jag for runt och försökte fota alla möjliga motorevenemang. Mesta tiden blev på Gelleråsens motorstadion där massor av olika klasser genomförde race. Många bilder har jag o inget är iordninggjort än. I skogen är det lugnt för tillfället, lite älg o födosökande småfågel drar omkring. Mitt Fisksjöprojekt har legat i vila några veckor men det är dags att ta itu med det igen.

 

Glad Midsommar

 

7 juni

 

Så har då Slagugglan fått unge/ungar. Vi har bara hört på ljudupptagning på natten att pip från unge hörs. Vi får hoppas att det blir bra framöver. Mycket älg i skogarna på kvällskvisten, man får se upp när man kör sena kvällar. Nattskärran har anlänt och en Busksångare håller till vid Strömsbro, Bofors. En sällsynt gäst på våra breddgrader. Vid Fisksjön händer inte mycket nu, Grågässen släpper ut sina ungar och så gör även Gräsänderna och Tofsviper. Nu väntar jag på att Årtan ska komma med en kull för det blir en liten sensation om det inträffar.

 

------

 

28 maj

 

Efter några dagars försök att få bilder på en Gök så lyckades jag idag, äntligen. Göktyta, Törnskata och Ringduva fick också följa med på fototuren.

 

------

 

24 maj

 

Nu börjar dom flesta fåglarna vid Fisksjön få ut sina ungar ur boet. Sångsvanarna kommer med 6 ungar och tranorna har 2 st. Flera gräsandpar har också börjat att ge sej ut. Tofsvipan var först ut och snart kommer småfåglarna. Väntan blir det på Årta och Skedand, vi vet inte om dom har bo i år så vi avvaktar och kollar vidare.

 

------

 

19 maj

 

Nilgässen fortsätter att gäcka tillresta fågelskådare som vill se dom. Idag var dom i Lunedskorset men försvann puts väck vid 11-tiden, osynliga efter det. En Brun Kärrhök ville bli fotograferad så jag ställde villigt upp och smattrade av lite bilder. Likaså var det med Gråhägern.

 

-----

 

10 maj

 

Nilgåsen fortsätter med att besöka Fisksjön. Många bilder har jag fått nu och hemsidan är uppdetarad med några. Även Årtan har blivit fotograferad ett flertal gånger så hemsidan uppdaterad med nån bild. Fler kommer. bilder alltså.

 

----

 

5 maj

 

Den berömda Nilgåsen har besökt Fisksjön från och till några dagar nu men blev nog skrämd igår av några personer så undran är om vi får se dom igen. Finbesök dock av en Myrspov igår morse, en mycket vacker vadare som också drog från sjön samtidigt som Nilgässen, tyvärr. Nu har jag sett 60 olika arter i år vid Fisksjön.

 

------

 

2 Maj

 

Idag fick jag finbesök igen vid Fisksjön, Nilgås coh ett par också. Otroligt vacker Gås med härliga färger. Mycket folk dök upp också för att se dom. En Dvärgmås höll också till vid sjön och for runt tillsammans med 2 Fisktärnor. En härlig dag vid vår fågelsjö.

 

-----

 

29 april

 

Äntligen har Slagugglan lagt sej till ro i sitt bo. Nu blir det några veckors väntan innan äggen kläcks. Ska bli intressant att se hur många det blir i år. Några älgar har varit ute o strövat i skogen samt lite orrhönor och tjäderhönor. Fisksjön har fått min uppmärksamhet dagligen och nu kanske det är dags för vadarna att ramla ner. Skogssnäpporna har landat och i dagarna slog sej några Grönbenor också ner vid sjön. Lite bilder på Årta och Mindre Strandpipare har jag lagt in.

 

------

 

16 april

 

En dag till storskogen, men den var befolkad av militärer, dock fick jag fota älg o tjäderhöna. Vid Fisksjön fick jag idag 2 nya årsobsar, ett Stjärtandpar samt ett Skedandpar. Trevligt att få se för Skedänderna häckade i sjön förra året med massor av ungar som resultat.

 

------

 

13 april

 

Jag hade ju turen häromdagen att hitta en, för Fisksjön/Karlskoga, sällsynt fågel. Svarthakad Buskskvätta, höll till efter järnvägen vid Fisksjön. Många bilder blev det ju och när mörkret kom så sågs den inte mer efter det. Idag fick jag en ny art för mej i Fisksjön, en Rörhöna. Trevlig bekantskap men den låg alldeles för lång från kameran för en dokumentationsbild.

 

-----

 

4 april

 

Eftersom jag inte har åtkomst till mina vanliga marker så bevakar jag Fisksjön dagligen för att notera nya fynd och kanske få en o annan bild. Jag väntar spänt på att få komma in i storskogen för att se hur det går för slagugglorna och lappugglorna. Spännande att inventera läget, kanske nästa vecka....hoppas.

 

------

 

27 mars

 

Idag blev det Fisksjön för hela slanten. Det börjar röra på sej rätt mycket nu i slutet på Mars så i April kan det nog dimpa ner lite trevligheter. Svanparet har anlänt och försvarar sjön mot alla andra svanar som försöker landa där. Tranparet har också anlänt och dom alltid närvarande Grågässen och Gräsänderna. Våra förtjusande Enkelbeckasiner är här ochså.

 

------

 

26 mars

 

Blev en tur till Tysslingen där jag träffade ett trevligt par från Halmstad. Det visade sej efter lite samtal att dom var intresserade av storskogen jag håller till i så vi beslutade att jag skulle visa runt dom lite. En trevlig tur med lätt lunch i deras husbil. På kvällen fick jag göra en utryckning till storskogen för en bil hade kört rejält fast i tjällossningen. Efter det drog jag upp på höjden för att lyssna efter Slagugglan som inte kom igång förrän vid 21-tiden men sedan spelade ett tag, trevligt men kallt som f-n.

 

------

 

23 mars

 

Idag hade jag vargkänning igen. Det var ett tag sen men nu äntligen fick jag se den 3-benta varghanen med sin mycket mindre tik på snöig väg i storskogen. Jag hade parkerat vid en stickväg för att kolla efter spår men hittade inget i nysnön så jag backade ut och vände om. När jag svängde av österut så mötte jag dom på ca 75 m och bägge två hoppade in i skogen norrut. Dom hade gått ca 3 km på vägen och hade jag varit kvar vid bilen så hade jag fått se dom svänga runt kröken på 10m avstånd. En ypperligt fin upplevelse iaf.

 

-----

 

19 mars

 

Igår hade jag turen att få syn på Slagugglan som gömde sej väl mot en björkstam. Under 2 timmar tog jag lite bilder och det var bara huvudvridningar som den gjorde under den tiden. Idag letade jag igen efter den utan resultat men trevlgt att den befinner sej i området. Nya försök imorrn.

 

------

 

13 mars

 

Både lördag o söndag har det varit flitigt med besökande till utställningen men skönt ändå att plocka ihop efter sej på em. Nu är man tillbaka till fototurer i naturen. Min andrahandskamera har gjort sitt så jag beställde en ny och det fick bli en Nikon (såklart) D810 med extrabatterie o minne. Den ska bli fin att fotografera natur/landskap med. Kommer förhoppningsvis onsdag denna vecka men oturligt nog ska jag jobba onsd-fred men nya tider kommer...

 

------

 

8 mars

 

Idag öppnade jag tillsammans med 2 andra fotografer en bildutställning på Galleri Kråkan i Karlskoga. Ett lyckat vernissage första dagen med 55 besökande som överlag gillade vad dom såg. Nu är vi tre helt olika fotografer med olika inriktningar vilket var lyckat. Onsdag o Torsdag har det varit lite ströbesök men det blir mycket snack om bilderna. Vi har öppet t.o.m. söndag.

 

-----

 

1 mars

 

Det nya livet som pensionär och efter husbytet börjar sätta sej. Allt mer turer i naturen blir det mellan uppdragen som konsult på jobbet. Ser fram emot en vår där det börjar röra på sej i djurvärlden och några fina fotopromenader från mitt hus ut mot Möckelns strandlinje på morgonkvisten.

 

------

 

26 feb

 

Idag har jag legat helt däckad i soffan för en sketen förkylning. Feber o ont i kroppen samt snora snora snora.....

 

------

 

21 feb

 

Idag tog jag årets första tur till Tysslingen. 4 sångsvanar fanns det, sedan hade jag turen att få se en räv som jagade på gärdet. Genom storskogen på hemvägen fick jag se 2 Kungsörnar segla över Rännarefallet annars var det lugnt. Det blev några bilder på en Blåmes som ställde upp som modell.

 

------

 

15 feb

 

Igår var det en Järv på skjutfältet. Jag var där imorse och tog några bilder på spårlöpan. Nu har alla 4 stora rovdjuren besökt fältet, kvarstår att få fotografera också. Jag har en suddig bild på Björnen men bättre på Lo och Varg.

 

-----

 

14 feb

 

Äntligen börjar jag komma till ro och har till o med besökt skogen några dagar. Sitter skönt att kunna återgå till mina marker. Imorrn blir det lappugglespan samt kolla efter lite fyrgota djur.

 

-----

 

8 feb

 

Så har då flytten blivit klar och uppackning av påsar o kartonger går i ett stilla tempo. Känns jäkligt kul att göra en nystart i huset. Pensionär som man är nu så blir det till att börja med lite naturbesök igen. Nu finns det ju tid till att göra lite mer djupa inventeringar av vår naärnatur.

 

------

 

4 feb

 

Har inte varit i skogen senaste veckan utan bara håller på att ställa iordning huset för min flytt till en mindre stuga. Riktigt riktigt stressigt så här dom sista dagarna.

 

-------

 

23 jan

 

Dagen för flytt närmar sej och jag ligger efter i arbetet med den. Jag säjer som vår gamle kommunalpolitiker -dä orner sej-. Ett besök i storskogen idag för att fylla på och utöka fågelmatningen funkade bra. Trevligt väder och första dagen med en normal vintertemperatur gjorde sitt. En kungsörn, en tjäderhöna, några orrtuppar och en sparvuggla fick jag se idag. jo, några korpar också.

 

------

 

jan

 

Jösses vad grejer man samlar på sej. Verkligheten kommer fram när man ska flytta från ett hus. Tur att sopstationen finns så när för många turer blir det.

 

------

 

3 januari

 

Strålande väder med snö som lyser upp tillvaron. Här hemma håller jag på att packa ner innehållet i huset inför flytten vid månadsskiftet. Mycke grejer e de ju. Sen ska jag också måla hallen så den blir klar innan jag drar samtidigt som jag gör sista månaden som fast anställd på jobbet.....mycke nu.

 

------

 

VÄLKOMMEN 2016

 

------

 

26 dec

 

En strålande morgon när solen gick upp. Havsörn sågs vid ett tillfälle. Tjädertuppar var ute och käkade grus på vägen och några Orrar satt uppe i grantoppar. En mycket trevlig morgon/förmiddag som avslutades med beskådning av en Älgko.

 

------

 

24 dec

 

Ett vildsvin låg i storskogen. Jag vet inte vad den dött av men örnarnar var där så det blev många bilder på både havs o kungsörn. Trevligt med storbesök i storskogen.

 

------

 

22 dec

 

Då har några dagars julledighet börjat. Inte optimalt i år men det får duga. Januari blir min sista månad som anställd på stället där jag började 1978. Nu blir det lite konsulttimmar fram till fullpension 2018. Kanske kommer att bli tid till mer naturupplevelser nu och några resor norrut lite när man vill. En flytt till ett mindre hus blir det också i slutet på januari då dottern och jag byter hus.

 

------

 

10 dec

 

Så har då Afreds dag kommit. Min hemstadsgubbe nr1, herr Nobel. Nu bryr jag mej inte så mycket om hans priser o udelningen av dom men lite fint är det säkert för många. Nåväl, skogen drar men mörkret ligger som ett lock över vår natur. Dags för lite snö så att man kan ge sej ut och leta våra vilda i storskogen.

 

------

 

1 dec

 

Så har vi då brutit gränsen till julmånaden, december är här. Nu drar jag personligen inga större växlar för det utan dagarna kommer att lulla på i jämn takt iaf. Kanske att jag den 23:e går ut och inhandlar några julklappar men inte tidigare. Skogsarbetet har inte varit jättefrekvent pga mörker men dom gånger jag varit ute, främst helger, har visat en del intressanta saker.

 

------

 

23 nov

 

Ett par kortare skogsturer blev det i helgen men inte mycket rörde på sej. Kameran var med men inget direkt att avbilda på dessa turer. Jakten fortsätter.

 

-----

 

16 nov

 

Efter en veckas sängliggande i influensan så har jag tagit mej upp och iväg till jobbet. En riktig skitvecka. Nu gäller det att få tillbaka krafterna så man orkar med ett o annat.

 

-----

 

7 nov

 

Så har man då fått chansen att följa med några norska proffsfotografer till Yellowstone nationalpark 2017. Huvva, kan bli en upplevelse att vara där vintertid. Bisonoxar vid gejsrar, vargflockar, uttrar o annat löst i djurvärlden. Blir till att börja träna konditionen och att vandra med snöskor. Bara att hoppas på att hälsan håller i sej.

 

------

 

6 Nov

 

Mycket mörker nu när man kommer från jobbet. Det finns som ingen ide att ge sej ut på vardagarna. Helgen går åt till en hundtävling vi har i klubben, söktävling alla klasser med 19 deltagare. Jag har gjort iordning för skogsjobbet och både lördag o söndag går åt till tävlingen.

 

-------

 

25 okt

 

Hemma igen efter fyra dagar i Lavskrikans rike. Det var intressant att se hur orädda dom är när

vä en hade tagit sitt mod att äta ur handen. Snart var det riktigt svårt att lägga ut mat för att kunna ta en bra bild utan att dom var där och käkade upp den innan jag var beredd. En kul erfarenhet,l

 

------

 

18 okt

 

Vilka strålande dagar det har varit och idag fick jag se en älgtjur som jag länge, på den platsen, önskat få se. Det blev en hel del bilder på just den platsen så det blev en trevlig morgon.

 

------

 

13 okt

 

Stilla i naturen på djurfronten så jag fortsätter mitt harvande längs sjökanter och mossar för att hitta bilderna på dom dimhöljda markerna. Det går sådär lagom bra. Jag lär mej en hel del på misslyckanden iaf. Jo förresten, jag hade en Lärkfalk vid Stockakärret i söndags. Kanske dags att dra söderut för den.

 

-----

 

4 okt

 

En tidig åktur till skogen för att vara med på det analkande ljuset. Krälade efter sjökanter och mossar för att få till mina insnöade motiv med morgondimma. Senare fick jag se en Varfågel som satt och spanade från en grantopp. Många bilder blev det samt ett par rutor när den fångade en mus och satte sej i granen och slog ihjäl den med ett par välriktade slag mot en gren. Den försvann sen tmot sitt tillhåll för att spisa sin frukost. Bilder kommer upp under dagen.

 

------

 

1 okt

 

Jag har bevakat en trafikdödad älg som blev utlagd på ett hygga för att se vad som hände med den. På 2 nätter hade vildsvinen ätit upp en hel älg. Inga tvivel om att det var svinen. En kungsörn bvakade på dagtid men som vanligt är dom lättskrämda. Jag var lite skeptisk till detta med vildsvin o älg när jag var på en föreläsning om svinen och fick höra just detta. Ganska fantastiskt att få uppleva det. Jag vet inte hur stor flocken var på men tror nog att det var många djur.

 

------

 

21 sept

 

Brukshundklubben hade elitspårtävling på söndagen som funkade jäkligt bra i skogen. Fint väder och några riktigt bra hundar (iaf i skogen). Annars ligger jag o kryper i sjökanter o mossar för att ta naturbilder som jag kan lära mej av. Många fel blir det ju så mycket lärdom får jag ta av alla misslyckade bilder. Som vanligt kan det bli en o annan bra bild också som är värd att spara. Irritationen nu är att byta objektiv tätt som titt och ställa om kameran mellan varje gång men det finns ju lösningar på det med, en till kamera för enbart naturbilder t.ex. Nikons D810 som skapar stora fina filer att grejsa med......men .huvva, detta kostar pengar ju.......hmmm

 

-------

 

15 sept

 

Så, nu har man blivit insnöad på naturbilder utan djurmotiv. Såklart är djuren viktigast för mej men i bra ljus o väder och avsaknad av djuren så kan jag nog tillåta mej att byta objektiv på kameran.

 

------

 

10 sept

 

Jag har nu införskaffat en glugg för att fota lite natur/landskap. Det blev ett Nikon 16-35/4 och jag har redan invigt det. Nu blir jag nog tvungen att lägga till en sida som innehåller bilder från denna glugg. Invigde den igår morse och blev väldigt nöjd. Skarp som bara den och balanserar väldigt bra med D4 i handen. Jag tänkte använda denna när inte några objekt för telefoto finns så det blir nog mycke dimslöjda sjöar och mosser som fastnar i kameran framöver.

 

-------

 

7 sept

 

Jäklar vad mör jag var i kroppen igår efter att i 4-5 timmar ha haft en spårdag med 6 intresserade deltagare i en Provapåspår dag. Alla va entusiastiska och en del förvånade över vad deras hundar kan vad gäller att spåra efter en människa. Trevlig dag men som sagt efter att ha sprungit efter alla för att se hur dom funkade med sina hundar så var min gamla kropp trött. Jag avslutade dagen med en kvällssittning vid Fisksjön för att se vad som kan ha landat under dagen...Inget som jag såg. Så är det ibland.

 

-------

 

1 sept

 

Jag håller till mest vid Fisksjön om jag åker nånstans. Inte mycket rör på sej dessa dagarna men jag tänkte att det skulle ramla ner lite flyttfåglar på väg söderut, tydligen inte än. Mina andra marker är stängda för allmänheten veckan ut så jag får ge mej tll tåls tills det öppnar igen. Mycket lingon finns det säkert att plocka där.

 

------

 

24 aug

 

Inget speciellt att berätta vad gäller mina fotoaktiviteter men jag har en fodermatning i djupa skogen (hundmat) som något ivrigt gör slut på om nätterna. Jag har en fundering på att sätta mej för att kolla men har inte bestämt än. Det går ju att hålla på fram till spårsnön kommer för att få reda på vad det hungriga är för nåt.

 

-------

 

17 aug

 

Lugnt o stilla i naturen vad gäller djuren däremot är invasionen av bär o svampplockare påtaglig. Får hoppas att det lugnar ner sej snart. Själv har jag mest gått hemma o pysslat lite med huset dock inga allvarligare insatser utan lite småplock.

 

------

 

10 aug

 

Inga större saker har hänt på fotofronten. Mest tid har jag spenderat vid Fisksjön för att förhoppningsvis få se skedänderna vara uppe o flyga. Gråhägern fick jag se en dag ta en ruda på ca: 2 kg. Ingen dålig middag för den fågeln. Lite blåbärsplockning har det oxå blivit. Paj=gott, Blåbär mjölk och socker är också smaskens.

 

-------

 

31 juli

 

Ett besök i tornet vid Fisksjön renderade i en visit av herr Gök strax bredvid mej i spenaten. Jag fick till lite bilder på den rackaren. Mycket andfågel också och till glädje har Skedanden fått ett tiotal ungar samt Årtan som visade 4 ungar och för att trängas lite i pölen så hade Krickorna ynglat av sej ordentligt också.

 

------

 

23 juli

 

När jag nu har befunnit mej i Härjedalens och Jämtlands fjällvärld har inte uppkopplingshistoriken legat i topp. Riktigt skönt att inte behöva telefon eller dator fast ibland ( i dagens tekniksamhälle) tror jag att många inte förstår att man kan vara borta 48 timmar från internet o tele utan att dom ska ringa fjällräddning eller missing people för eftersök. Inga större sensationer har det varit hitintills Fjälllabb, Jorduggla och björnspår är det häftigaste. Imorgon drar jag till Åretrakten och den stora äventyrsmässan och söndagens hemfärd går över Säter där en Naturfotomässa pågår i 3 dagar. Premiär för mej vad gäller fotomässor.

 

-----

 

20 juli

 

En liten trevlig överraskning dök upp i Fisksjön. Vi har ju sedan tidigare sett Skedand till o från och i går kom honan ut med tre ungar i "pölen" en kort stund. Härligt med både Årta o Skedand häckande i vår lilla Fisksjö. Troligtvis första gången som Skedand har häckat där. I övrigt så kom Kricka fram med sex ungar också och ett par Grönbenor flaxade till också.

 

-------

 

18 juli

 

Jag tillbringade senaste dygnet i fält. Åkte runt lite och fick fotografera en ståtlig älgtjur och senare fick jag se ko med kalv. Lärkfalkarna jagade sina sländor medans solen fortfarande var uppe och svanparet med 3 ungar sam lugnt i vassen. Inget speciellt hände annars, jag sov i bilen och vaknade tidigt till tranparets skrik. Ungen gick troligtvis i mossen också. Spöregn på morgonkvisten gjorde att jag la mej i sovsäcken igen efter en stadig frukost med kokt kaffe, korv, ägg, o ost på smörgåsarna.

 

------

 

10 juli

 

Nu börjar det bli klart med lägenheten, flyttgubbar idag som kör hem möblerna till mej och på måndag kommer ett loppis och tar det sista. Många svängar till sopstationen har det blivit också.

 

------

 

4 juli

 

Jag håller på för fullt med att tömma en lägenhet. En vecka kvar och jäklar vad resor till sopstationen det har blivit. Trodde nog det skulle gå lättare men den här värmen tar ju slut på kroppen ganska fort. En vecka kvar innan storstädarna kommer.Puh. Inte mycket till skogsdoft men nån enstaka resa för att få lite kvällsluft har det blivit.

 

------

 

28 juni

 

Idag fick jag ett nytt X i Fisksjön, en Brunand hade stannat till för att kanske vila upp sej inför en lång resa eller bara möja o käka lite spenat. Trevligt i alla fall. Tranan har fått 2 ungar och Sångsvanen 4 st.

 

------

 

24 juni

 

En snabbtitt vid Fisksjön efter en god middag hos min dotter. Hägern är kvar och dom har säkert en unge nånstans i spenaten. Årthonan drog ett varv över vassen så pass att jag hann med att fota henne annars var det lugnt. En Enkelbeckasin visade sej.

 

-------

 

23 juni

 

Efter några timmars plockande i en lägenhet som ska tömmas satte jag mej vid Fisksjön för att studera fågellivet. Skedanden är kvar och Krickor såg jag, Enkelbeckasinen (4 st) var uppe och drog några rundor, en mycket fin Gråhäger satt långt söderut efter skogskanten och putsade sej. En för mej obestämdbar fågel kom flygande över och ingen chans till obsfoto hanns med. Brushannen har nog dragit vidare söderut.

 

--------

 

21 juni

 

Det fick bli Fisksjön på kvällskvisten för en liten promenad. En Brushanne som var väldigt färggrann visade sej och sedan fick jag ske en skymt av Skedanden. 2 Hägrar blev det oxp samt Enkelbeckasin. Mycket regn kom så riktigt blöt blev man samtidigt kom myggen o knotten för kvällsmat. Tack för det...

 

------

 

20 juni

 

Knott, knott, knott. Ja jäklar vad jag fick klä på mej på kvällen för att skydda mej mot rovdjuren. Jag satt och väntade på en Sparvuggla men höll bara ut lite över en timme innan jag fick dra mej tillbaka. Dom kröp in överallt o käkade, dom små bastarderna. Försökte sedan vänta på Smålommen som skulle jaga i sin sjö men inget där och inte heller någon Göktyta eller Nattskärra gav sej till känna. Bara på o nöta igen alltså.

 

------

 

18 juni

 

Det är inlagt några nya bilder på hemsidan. Ripor, Lövsångare/Fåglar och Myskoxe, Älg/Fyrfotingar samt Ljungpipare/Vadare. Hemresan tog 9,5 timmar med en liten sömnstund på en halvtimme. Fint väder i Norge hela veckan så där var det fjällvaäder, inget att klaga på där. Våren är 4-5 veckor försenad så inga Blåhakar eller vadare hade anlänt än till min besvikelse men så är det, naturen styr.

 

------

 

17 juni

 

Nu har jag tillbringat ett antal dagar i Dovrefjäll för att få fotografera Myskoxar, och det har jag gjort. Igår hade jag 20-25 st på fjället så det var bara att knäppa. Idag har jag tillbringat 6 timmar i isande vindar för att vänta på Fjällräven. Jag satt bara 50 meter från deras lya som var i ett gammalt stenbrott på 1250m höjd. En snuskigt otäck väg ledde upp på fjället. Inga bilder men igårkväll hade mina tyska vänner fått verkligt fina bilder på räven. Hitresan gick på natten över fjället där jag fick fota älg, ljungpipare o dalripor. Våren är cirka 4-5 veckor försenad vilket betyder att ingen Blåhake var synlig och inga vadae fanns förutom några Rödbenor. Jag har inte haft någon internetanslutning så bilder kommer på min hemsida när jag kommit hem vilket blir sent torsdag kväll.

 

------

 

6 juni

 

GRATTIS SVERIGE på din dag.

 

 

 

5 juni

 

Åter en kväll på Morkulleberget och försök till foto i dåligt ljus o lite motljus. Men trägen vinner (sådär) ibland så en bild fick duga till hemsidan. Även Slagugglan fick berika min hemsida med ett porträtt. Jag lyckas inte få till flygande bilder på sluggern så förhippniingsvis, trägen vinner.

 

------

 

4 juni

 

Ugglespanarkväll. Turligt nog fick jag se slagugglan, fast lite försiktig var jag. Jag tog mina bilder och gick därifrån för att inte störa. Det blev lite Morkulle foto också, dom drog förbi när jag stod på kullen. Lite svårt ljus bara men nån duglig ruta blev det.

 

------

 

3 juni

 

Fisksjön och provade igen att fota flygande svalor. Det blev en ruta på Tornseglare som fick duga och en Enkelbeckasin som försökte gömma sej i gräset.

 

-----

 

2 juni

 

Det fick bli en stunds ugglespan och morkulla i regnet, efter jobbet . Några morkullor drog förbi utan att jag lyfte kameran och sedan fick jag sticka till jobbet på en akututryckning.

 

------

 

1 juni

 

I det hårda blåsvädret beslutade jag mej för att stanna vid Fisksjön för svalorna brukar vara lite lättare att fota i motvind, trodde jag. Men några rutor blev det för hemsidan på Tornseglare. Roligt att studera seglare o svalor i den hårda vinden. Dom är helt fantastiska att kunna ta insekter i det vädret. Glädjande också att se Skedanden kvar i sjön samt några Krickor.

 

-----

 

31 maj

 

Nytt rekord med antal besökare på min hemsida, 4015st i maj. Helgen var väl inget givande mer än att jag lyckades fotografera en fladdermus i full karriär på dagtid. Fick lite blodad tand för detta att kunna få ännu bättre bilder. Jag får försöka hitta nån avdelning på hemsidan där jag lägger ut dessa för jag har börjat samla på mej fjärilsbilder också. Uggletider, då gäller det att bara nöta o nöta vid nåt strategiskt ställe för det som jag vill ha på bild är inte ugglor vid sitt bo eller sittande på en gren utan flygande, fast jag tar naturligtvis även bilder på sittande....

 

------

 

28 maj

 

En stilla kväll vid Fisksjön där regnet verkade sätta fart på svalorna för insekterna trycktes ner mot vattnet. Backsvala, Hussvala, Ladusvala och Tornseglare var igång riktigt. Enkelbeckasinen satt still och klickade karaktäristiskt för sej själv. En tärna, troligtvis Fisktärna gled förbi precis som Gråhägern.

 

-----

 

25 maj

 

Ytterligare timmar som gick åt till att vänta på slagugglan. Idag satt jag fem timmar för att få filma när någon av dom vuxna skulle komma med mat till ungdomarna i boet. Efter tre timmar hördes varnande från trastar o småfåglar så jag gjorde mej beredd för det går fort när dom kommer. Fort gick det, inflygningne skumdes av ett träd så kanske 2 sekunders film blev det när honan kom med käk och hoppade in. Jag får se om det går att klippa ihop med lite annan film på sluggern.

 

------

 

21 maj

 

Jag försökte mej på lite Morkullefoto denna kväll. Det var inte lätt att ta dom i flykten och helst belyst av kvällssolen. Ska gå igenom bilderna idag o se om nåt duger att lägga ut på hemsidan. Imorgon blir det lite Fisksjöspan om vädret blir bra.

 

-----

 

20 maj

 

Nu är det mycket ugglor synliga när småknattarna börjar komma ur sina bon, trevligt men det är dom vuxna jag vill fotografera. En Citronärla skapade lite parkeringsbekymmer vid Fisksjön. Inte så att pippin stod ivägen för bilarna utan mer att platsen blev full av diverse ditresta varelser. Ingen mer än upptäckaren!! fick se den lilla gula under gårdagen.

 

-----

 

17 maj

Grattis Norge

Några dagars ledigt var ju inte helt fel, mer sånt. En trevlig helg med ugglespan o lite bilder. Doch är bara en bild ute för att inte avslöja platsen för mycket. Idag var det LM i bruks på brukshundklubben och jag hjälpte till lite i kylan o blåsten. En värdig vinnare blev det iaf.

 

-------

 

14 maj

 

Flera nya årsarter vid Fisksjön. Jag ska försöka lägga upp en sida här med mina Fisksjöobservationer. Lite ugglespaning ppå kvällskvisten med gott resultat både hörde och fick fotografera ite.

 

-------

 

10 maj

 

En ny art för mej landade idag vid Möckelns strand, en Roskarl. Mycket vacker fågel som är fint tecknad annars inget speciellt denna dag. Jag hjälpte till på brukshundklubben med spår på tävlingen idag. Mycket blött i regnet men det fanns torra kläder med så ingen fara.

 

-------

 

8 maj

 

För första gången har jag äntligen fått se en ormvråk med en orm i klorna. Trodde inte det skulle inträffa och när jag satt i bilen o glodde på den bortflygande snoktuggaren låg kameran säkert bredvid, som vanligt kopplade inte hjärnan ihop sensation med dokumentation så nada bilder på denna händelser. När jag kom till fisksjön på kvällen var det invasion av vadare. Grönbenor, Gluttsnäppor, Svartsnäppor och några beckasiner. Fint o få se en sån massiv samling vid Fisksjön.

 

-----

 

7 maj

 

Fisktärna och Brushane dök upp som blev första för i år i Fisksjön. En tur till skogen för att kolla efter ugglor gav nästan inget. Träffade två trevliga fotografer (trots Canonutrustning) som jag språkade lite med angående området vi befann oss i, alltid kul att språka med likasinnade. Hönsfåglar efter vägkanten får man passa sej för. Dom är väl kamoflerade med sina naturfärger i fjäderdräkten.

 

-----

 

4 maj

 

Nya årskryss i Fisksjön: Rödbena, Snatterand och Bläsand har dykt upp.

 

-------

 

1 maj

 

Så föll jag då till föga och gav mej iväg till Kyrkviken vid Bjurtjärns kyrka där en enastående fågel höll till sedan 3 dagar, en Småtrapp. Väldigt sällsynt så det fanns tillresta fågelskådare från hela Sverige på plats. Mycket svårfotograferad pga långt håll och att den visade sej ytterst sällan på gärdet. Några halvdåliga bilder blev det iaf.

 

------

 

29 april

 

Det gick en djungeltrumma på hög volym ikvällningen att en Småtrapp befan nsej i Kyrkviken Bjurtjärn. Jag förstod att det skulle bli en väldig massa folk där eftersom den är ytters ovanlig i Sverige så jag stannade vid Fisksjön och fick se årets första Gulärlor.

 

-------

 

28 april

 

Årets första Lövsångare tog jag idag i Fisksjön. Några bilder på Brun Kärrhök, Trana och Mindre Strandpipare i par.

 

------

 

26 april

 

Dagen började med Orrspel på vägen i storskogen. 6 tuppar slogs om en höna och det höll på en timme med slagsmål och fjantande för hönan. Lite långt avstånd men flera bilder ligger för redigering så jag får se vad som kommer. Ett skedandpar har kommit till Fisksjön, min 47 art för i år i Fisksjön.

 

-------

 

25 april

 

Årets första Gluttsnäppor anlände till Fisksjön idag. En ensam Mindre Strandpipare anlände.

 

------

 

24 april

 

En nyanländ art till Fisksjön blev Ladusvala. Ikväll drog det runt 5-6 stycken och fångade insekter. Storskogen bjöd på ugglesymfoni men inte från den artan jag hade väntat mej, tyvärr.

 

-------

 

22 april

 

En Fiskgjuse blev nästa kryss på Fisksjölistan 2015 annars är det lugnt med nykomna fåglar. Vädret ställer väl till det lite eftersom inget trycker ner sträckande att landa o vila lite.

 

-------

 

18 april

 

En ny art för mej i Fisksjön blev en Storskarv som satt på den nygjorda plattformen mitt i sjön. Jag försökte filma och fotografera den men det är långt håll till mitten på sjön. Får se om nån bild duger till hemsidan. Det blev även en Småspov idag, ensam stannade den till en kort stund och drog sedan norrut.

 

-----

 

16 april

 

Så har jag då kommit igång med MTB cyklingen igen. Uppehåll i nästan 2 år sätter sina spår på kroppen o konditionen. Jag får börja igen med att bara skaffa mej sadelvana för det var fan vad ont det gjorde dom första turerna. Inga långsträcker men 1-2 timmar i sadeln räcker i börjna. Inget nytt på fotofronten, storskogen är stängd för besök så ugglorna o orrar o annat får vänta några dagar till. Försöker att få hunden att spåra men där också går jag bet. Inte alla är hemma i hennes hjärnkontor men vi får kämpa på.

 

-----

 

13 april

 

Vilket skämt alltså. När en av dom ansvariga för rapporteringskvaliteten på Artportalen själv hittade en Grönbena så helt plötsligt försvann alla krav på en skriftlig redovisning av fyndet pga att det var väldigt tidigt som vi såg den. Så där ser man, större förtroende har man inte för att man inte har 350 eller fler kryss. Fy fan, jag är glad att jag beslutat mej för att aldrig rapportera mer.

 

-----

 

12 april

 

Nu har jag sett Brun Kärrhök o Tornfalk första gången i år.

 

------

 

11 april

 

Efter att jag hade rapporterat en Grönbena på Artportalen så har det blivit ståhej kring om jag verkligen, så här tidigt på säsongen, hade sett en Grönbena. Det ringde ansvariga för nån kommité som har med rapporteringar att göra och bad mej beskriva karaktärerna på pippin jag sett och dum som jag var ifrågasatte jag inte hans fråga utan svarade vad jag sett, alltså en Grönbena. Fler har ifrågasatt min artbestämning. Var det inte en Skogssnäppa jag sett? Jag har blivit ombedd att skriva en rapport åt nåt håll för att beskriva det hela. Eftersom jag inte känner för det så tar jag bort min rapportering trots att det finns ett flertal som sett samma i en 5 milaomkrets från min plats. Jag har därför tagit beslutet att inte fortsätta min rapportering på Artportalen utan bara på min hemsida.

 

------

 

6 april

 

Skogen igen. Varför låte dieseln tjockna i tanken när den är användbar direkt. Många liter blir det ju. Idag fick hunden leka o gå på promenad med andra hundar o jösses vad det tog på hjärnkontoret (på hunden) fast det gick alldeles utmärkt och jag var helnöjd. I skogen var det inget speciellt mer än härligt väder o mycket promenader.

 

------

 

5 april

 

En stor del av dagen tillbringade jag med hunden i skogen. Många promenader och lite spårning blev det. Vi träffade på en grävling, andra dagen på samma ställe, som inte var rädd utan det blev en hel serie med bilder. Har lagt ut en men fler kan nog komma.

 

-----

 

4 april

 

En skön dag i skogen. Min hund fick leka med två terrierhanar som hon stortrivs med och jösses vad trött i skallen hon blev av det, nyttigt. Lite lek på agilityhindren skapar också viss utmattning i henne, mer sånt måste jag hålla på med samt motion för kroppen. En älg fick jag se idag och det är konstigt vad van man blir naturen för jag åkte med bilen och kollade in i skogen när jag registrerade en ovanlig form bland träden och det visade sej vara örat på älgen som jag reagerade på. Det är väl så när man rör sej mycket i samma trakter, man lär sej läsa naturen.

 

------

 

2 april

 

Så har då påskledigheten börjat. 5 dagar i skogen o vid Fisksjön väntar. Ska bli gott att studera vårens fåglar som kommer in och förhoppningsvis också få fotografera några av dom. Några har varit tidiga i år och jag väntar på att vadarna och andra sjöodjur ska visa upp sej.

 

-------

 

24 mars

 

Har börjat titta efter en glugg att ha vid natur/landskapsfoto. En liten zoom kanske det blir 24-70 eller nåt. Får kolla lite vilken prisklass det rör sej om för bl 2,8 är ju inte nödvändigt vid såna tillfällen. Letar lite på nätet efter nåt lämpligt.

 

------

 

20 mars

 

Fler o fler arter dyker upp vid Fisksjön så det gäller att hålla span i vassruggarna.

 

------

 

18 mars

 

Hade en bildvisning i Rånnesta Tysslingen i kväll om Villingsbergs skjutfält och fågel/djurlivet jag fotograferar där. Mycket folk, vilket var roligt, och så fick jag en inbjudan till en fotoklubb i Hallstahammar för att ha en bildvisning, kul. Mycket frågor kom upp så det gällde att bjuda på fyndiga svar om hur mina gömslen ser ut.

 

-----

 

14 mars

 

Usch vad dålig jag har varit på att uppdatera sidan. Igår kväll var det ugglekväll med Natuskyddsföreningen. Trots perfekt väder så ville det inte riktigt MEN en art kunde höras och det var slagugglan, både honan o hanen talade med varandra under 10 min, härligt. Också tidigt imorse blev det ett par strofer mellan honan o hanen. Senare kom sju sångsvanar överflygande varav en var en mindre sångsvan. Dessa landade senare i Tysslingen dit jag åkte på förmiddagen.

 

------

 

22 feb

 

Årets första besök i Rånnesta Tysslingen o lite koll vad som händer. Ett hundratal sångsvanar som låg långt ut i sjön o ingen tordes knalla upp för att käka. En kungsörn drog över samt 2 havsörnar. I storskogen hände det inget.

 

-------

 

 

18 feb

 

Det börjar så smått röra på sej vid Fisksjön. Förhoppningsvis hjälper det till att Naturskyddsföreningen var där och slog ner en mass vass och rensade lite sly ute på maderna. Får hoppas på lite fler arter i år än jag hade förra året (62st) eftersom jag inte såg alla besökande arter.

 

------

 

13 feb

 

Oj, nu var det länge sen det blev uppdaterat här. Från o till har jag besökt storskogen dock utan några uppseende möten att skriva om. Älg, Bäver, Strömstare och en Sparvuggla har varit synliga samt några Utterspår. En Berguv brukar sitta o hoa söder om Kilstaverken, kan höras på kvällskvisten ibland. Jag hade en kortare bildvisning om Villingsbergs skjutfält en kväll för ett 60-tal åhörare. Det blev väldigt uppskattat fastän/trots att jag frångick min vanliga rutin att bara visa djur o fågelbilder utan också lite landskapsfoton som jag dristat mej till att ta. Måse fixa ett bättre objektiv för den här typen av bilder o träna på att se landskapet.

 

------

 

 

25 jan

 

En helg i snöandets tecken. Fin spårsnö på lördagsmorgonen vilket resulterade i rovdjursspårning. Jag var bara sekunder från att få se ett och kanske haft chansen till några bilder. Så blev det inte nära skjuter ingen hare men trevligt att ha varit så nära. Båda dagarna blev det skogen och en sparvuggla blev det enda fotoobjektet.

 

-----

 

 

18 jan

 

Idag och igår var det lite sport att köra på blankisvägar i storskogen. Inte helt lätt att hålla kursen och det var tur att jag hade en hink med grus med mej för det behövdes på ett ställe. Strömstaren visade sej på 2 olika ställen och några Tjädertuppar var ute och gick på vägen annars en lugn helg.

 

-------

 

4 jan 2015

 

Några fina dagar i skogen har det blivit. Idag var Sparvugglan villig modell så det blev en ansenlig massa bilder som krympte till 7st som jag tyckte jag kunde spara. En fick bli för visning på hemsidan. Imorgon börjar kneget igen så det är väl bara att hoppa in i ekorrhjulet o snurra med.

 

-----

 

 

 

© Anders Jonsson

andersjonzon @ Hotmail . com

Copyright © All Rights Reserved